Alergia pokarmowa – nie warto jej lekceważyć

Alergie pokarmowe to coraz powszechniejszy problem Polaków. Coraz częściej zapadają na nie nie tylko dzieci, ale również osoby po 50. roku życia. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje oraz co możesz zrobić, by wzmocnić zdrowie swoje i bliskich.

Coraz większa liczba specjalistów zwraca uwagę, że alergia pokarmowa może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych, które do tej pory były łączone z innymi czynnikami chorobotwórczymi. Szacunkowe dane mówią o tym, że nawet 60 proc. chorób może mieć swoje źródło w alergiach pokarmowych. Alergia pokarmowa jest diagnozowana u 17 proc. osób, które cierpią na różnego typu alergie.

Zobacz, jak alergia działa na Twoje zdrowie:

Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową, nadmierną reakcję ze strony układu immunologicznego po spożyciu pokarmu zawierającego alergen. Dla postawienia diagnozy pod kątem alergii pokarmowej niezbędne jest zaobserwowanie stałej powtarzalności reakcji po spożyciu danego posiłku.

Jakie czynniki mogą powodować alergię?
Naukowcy wyróżniają wiele czynników, które sprzyjają coraz częstszej zapadalności na alergie pokarmowe. Wśród nich wyróżnia się kwestie genetyczne – szacunkowe dane wskazują, że w przypadku, gdy ten typ alergii występuje u obojga rodziców, prawdopodobieństwo jego wystąpienia u dziecka wynosi aż 70 – 80 proc.! Jednocześnie warto zauważyć, że u dziecka zdrowych rodziców ten odsetek spada do 12 proc.

Innym ważnym czynnikiem, który sprawia, że układ odpornościowy staje się nadwrażliwy na składniki pożywienia jest rosnąca urbanizacja i poziom zanieczyszczenia powietrza. Nic dziwnego, że znacznie częściej na alergie pokarmowe cierpią osoby mieszkające w miastach. Metale ciężkie i inne toksyny powodują osłabienie i zaburzenie pracy układu immunologicznego, przez co nie umie on prawidłowo odczytywać docierających do niego sygnałów i “panikuje”, wywołując reakcję alergiczną na pożywienie.

Alergia – problem na całe życie
alergia pokarmowaAlergia pokarmowa to problem zdrowotny, który może pojawić się na każdym etapie życia. Często ujawnia się ona na wczesnym etapie życia jako wrodzony problem zdrowotny. Dawniej medycyna uważała, że z alergii się wyrasta. Jednak dzisiaj wiemy już, że często jest to problem na całe życie. Owszem, niektóre objawy mogą ustąpić albo ulec złagodzeniu, jednak zazwyczaj alergia po prostu przeradza się w swoją kolejną formę, np. uczulenie na pyłki zmniejsza się, by ustąpić miejsca problemom na tle pokarmowym.

Natężenie reakcji alergicznych w przebiegu alergii pokarmowej jest zależne od częstotliwości spożywania posiłków zawierających alergen. Im taka sytuacja jest częstsza, tym silniejsza może być reakcja organizmu. Obecnie nie znamy w pełni skutecznej metody walki z alergią pokarmową. Jedynym skutecznym środkiem, który pozwala na pozbycie się dolegliwości jest rezygnacja z produktów zawierających alergen.

Alergia pokarmowa może objawiać się na różne sposoby, w zależności od stopnia wrażliwości na substancję uczulającą. W przypadku bardzo silnej reakcji alergicznej może pojawić się wstrząs, kiedy objawy występują po kilku minutach, a nawet sekundach od wystąpienia objawów. Wstrząsowi towarzyszą takie objawy jak pokrzywka, silny obrzęk ciała i astma. Bardzo często alergenami, które powodują tego typu silne reakcje są orzechy, jaja i ryby.

Innym, łagodniejszym typem reakcji alergicznych jest reakcja późna. Może się ona pojawić po kilku godzinach czy dniach od spożycia posiłku zawierającego alergen. Alergicy często skarżą się na takie objawy jak drażliwość, spadek nastroju, ból głowy. Inne objawy to swędzenie skóry, katar, biegunka czy wzdęcia. Zazwyczaj takie reakcje to “dzieło” czekolady, roślin strączkowych, mleka oraz cytrusów. Często ocena, co dokładnie nam zaszkodziło, jest utrudniona, ponieważ podobne reakcje mogą wywołać różne alergeny. Dodatkowo objawy mogą pojawiać się jedynie okresowo, lub też cyklach po 2 – 3 dni. Bardzo często stałym elementem alergii jest zmęczenie, które wyraźnie ujawnia się zwłaszcza rano. Dodatkowo wiele osób skarży się na silne, stałe bóle głowy w typie migrenicznym. Szacuje się, że 95 proc. migren ma podłoże alergiczne.

Alergia pokarmowa może mieć związek z nadmiernym obciążeniem organizmu szkodliwymi substancjami. Zobacz nasz film i przekonaj się, że warto zadbać o swoje zdrowie:


Co sprzyja powstawaniu alergii?
Jak w przypadku każdej dolegliwości, również w przypadku alergii pokarmowych istnieją czynniki, które sprzyjają powstawaniu negatywnych reakcji organizmu. Wśród nich możemy wyróżnić te, które osłabiają i rozregulowują działanie układu odpornościowego: długotrwały stres, przemęczenie, złe warunki pogodowe (deszcz, niskie temperatury). Dodatkowe znaczenie ma wiek: zaobserwowano, że im młodszy alergik, tym gorzej silniej odczuwa skutki alergii. Wydaje się również, że alergia nie ma płci – zarówno mężczyźni, jak i kobiety odczuwają ją w tym samym stopniu, jednak u kobiet może się ona nieznacznie nasilać w trakcie miesiączki.

Pani Katarzynie z Krakowa alergia pokarmowa nie pozwalała swobodnie funkcjonować

Od lat walczę o swoje dobre samopoczucie. Niestety, nie mogę powiedzieć, że do tej pory udawało mi się wiele zdziałać. Wszystko przez tą okropną alergię pokarmową! Mam ją od dziecka, pamiętam, że ciągle nie mogłam czegoś jeść – a to orzechów, a to pomarańczy… Od lat zmieniają się tylko składniki, których nie mogę jeść. Ale ostatnio to już mnie w ogóle dobiło. Kiedy po zjedzeniu kawałka czekolady zobaczyłam u siebie pokrzywkę i zaczęłam się dusić, uznałam, że muszę się wziąć za siebie i powalczyć o swoje zdrowie. Nie chciałam jednak tradycyjnych leków, uznałam, że jeśli mam to zwalczyć na stałe, poszukam naturalnych metod. W internecie znalazłam informację o teście, dzięki któremu możliwe jest określenie przyczyn chorób. Zapisałam się na wizytę i dzięki temu już wiem, dlaczego mój organizm tak reaguje. Dostałam specjalną kurację, dzięki której w końcu poczułam się lepiej. Polecam test.

Alergia pokarmowa – ponury standard dzisiejszych czasów

Rosnąca liczba osób, które zmagają się z alergią pokarmową to niestety dowód na niezbyt korzystne zmiany zachodzące w środowisku naturalnym. Spożywanie pokarmów wysoko przetworzonych, życie w biegu, ciągły stres nie sprzyjają sprawności układu odpornościowego. Wiele osób latami zmaga się z objawami alergii pokarmowej, co znacznie ogranicza ich dietę i zmusza do ciągłej kontroli. Dlatego w przypadku pojawienia się takich objawów jak ból głowy po posiłku, odbijanie czy bóle brzucha warto wybrać się na Test Obciążeń Organizmu, który precyzyjnie ustali przyczynę dolegliwości – mówi Weronika Łapińska, Specjalista Revitum.

Test Obciążeń to najnowocześniejsze rozwiązanie z zakresu diagnostyki całego organizmu. Jego formuła oparta na metodzie dra Volla umożliwia ustalenie stanu narządów wewnętrznych oraz stopnia ich obciążenia przez szkodliwe substancje (takie jak pasożyty, grzyby czy metale ciężkie). Wykonanie Testu nie wiąże się z żadnymi nieprzyjemnymi odczuciami, jest on bowiem w pełni bezpieczny i nieinwazyjny. Jego wykonanie nie trwa również długo – wystarczy 45 min., by poznać wynik. Po omówieniu rezultatów badania z doświadczonym specjalistą biomedycyny możliwe jest dobranie indywidualnej kuracji, która pomoże trwale pozbyć się tego problemu zdrowotnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>