Alergie pokarmowe – kiedy jedzenie szkodzi

Czasem odnieść można wrażenie, że dziś każdy jest na coś uczulony. Zanieczyszczenia środowiska, jakich nie brakuje w uprzemysłowionym świecie, w którym żyjemy, zażywane leki (np. antybiotyki), wirusy i bakterie, które wyniszczają nasz organizm – wszystkie te czynniki sprzyjają dynamicznemu rozwojowi choroby alergicznej. Alergie pokarmowe stały dzisiaj chorobą niezwykle powszechną, a przez to wydaje nam się znana i niejako „okiełznana”. Czy jednak jest tak w istocie?

alergie pokarmoweJest wiele pokarmów, które nasz organizm może potraktować – w wyniku niewłaściwej reakcji układu immunologicznego – jako swoich wrogów. Są wśród nich między innymi:

  • mąka pszenna
  • pomidory
  • mleko
  • orzeszki ziemne
  • seler
  • orzechy laskoweorzechy kokosowe
  • migdały
  • barwniki, m. in. E102, E104,E110, E122, E124, E129
  • białko jaja
  • ryby
  • białka zbóż
  • skorupiaki
  • sery

Ta i tak już szeroka gama alergizujących produktów nie jest niestety skończoną – lista żywności mogącej uczulać jest bowiem bardzo szeroka. Po czym zatem możemy rozpoznać alergie pokarmowe?

Dolegliwości charakterystyczne dla alergii pokarmowych różnią się od siebie niestety dość znacznie. Klasyczne reakcja alergiczna to rzecz jasna reakcja nagła: pokrzywka, wysypka, świąd, opuchlizna, obrzęki, zapalenia jamy ustnej i nosowej, kaszel, katar, ból głowy, wymioty, a nawet w skrajnych przypadkach szczególnie silnego uczulenia – wstrząs anafilaktyczny. W takich sytuacjach nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z alergią. Innym typem reakcji jest reakcja alergiczna typu cytotoksycznego – kiedy dochodzi do zniszczenia komórek (np. immunocytopenia, plamica). Najtrudniej rozpoznać alergie pokarmowe wtedy, gdy zachodzi reakcja alergiczna typu kompleksów immunologicznych. Wtedy objawy mogą wystąpić nawet dopiero po kilku dniach od spożycia szkodliwego pokarmu. Mimo iż są typowymi (z jednakże bardzo szerokiej gamy) dolegliwościami alergicznymi, przez to właśnie o wiele trudniej je rozpoznać.

Toksyny i substancje uczulające mogą mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. O tym, dlaczego tak istotna jest diagnostyka organizmu pod ich kątem dowiesz się z filmu:


Potwierdza to przypadek pana Mirosława ze Szczecina:

Objawy miałem już od dawna, ale nie miałem pojęcia, że to alergia, gdyż pojawiały się, jak się okazało, w kilka dni po spożyciu jedzenia, które mnie uczulało – ryb. Jadłem je pod różnymi postaciami i za każdym razem, po jakimś czasie pojawiały się podobne dolegliwości: bóle głowy, kaszel, bóle brzucha i wymioty. Długo jednak nie wiązałem tych rzeczy ze sobą. Bardzo lubiłem ryby i był okres, w którym zacząłem je jeść częściej. Objawy wtedy nasiliły się, jednak wciąż nie sądziłem, że to właśnie ryby mogą być ich przyczyną. W końcu trafiłem w Internecie na Test Obciążeń. Wyniki były zaskakujące, ale i okazały się nieocenioną pomocą! Wkrótce specjalista pomógł mi w dobraniu leczenia i odpowiedniej diety. Serdecznie polecam test wszystkim borykającym się z podobnymi niejasnymi dolegliwościami.

Specjalista Revitum radzi

„Objawy, jakie może dawać alergia pokarmowa są bardzo różne i mogą nawiedzać nas nawet po kilku dniach od spożycia produktu. Żywności, która może uczulać jest natomiast niestety całe mnóstwo. Dlatego tak ważne jest zastosowanie dobrego narzędzia diagnostycznego, jakim jest Test Obciążeń Organizmu – by jak najszybciej ustalić podłoże nękających nas objawów.”


Test Obciążeń, oparty na sprawdzonej i skutecznej metodzie dr Volla to jedno z najnowocześniejszych narzędzi diagnostyki całego organizmu. Jest bezinwazyjny, a jego wykonanie nic nie boli. Wynik poznajemy szybko – po zaledwie 45 minutach możemy już znać przyczynę swoich dolegliwości, a wizyta z odpowiednim specjalistą następująca po teście, pozwoli nam na dobranie odpowiedniej metody do tego, co jest przyczyną naszych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>