Celiakia – nieznana i niebezpieczna

Nazwa „celiakia” czy „choroba trzewna” zapewne niewiele nam powie. Nietolerancja glutenu – to już o wiele bardziej sugestywne sformułowanie. Czy jednak nasza wiedza na ten temat jest już na tyle rozległa, byśmy mogli skutecznie bronić się przed jej złym wpływem?

celiakiaGluten, który leży w samym jądrze problemu, jaki dla organizmu stanowi celiakia, jest białkiem obecnym w różnego rodzaju zbożach jak np.:

  • orkisz
  • pszenica
  • pszenica płaskurka
  • owies
  • pszenżyto
  • jęczmień

Osoby, które cierpią na celiakię, spożywając produkty zawierające gluten, narażają się na to, iż ich jelito cienkie odpowie reakcją odpornościową zbliżoną do tej alergicznej, tylko jeszcze intensywniejszą niż większość reakcji uczuleniowych. W jej wyniku błona jelita cienkiego zostaje poważnie uszkodzona, prowadząc do dalszych zaburzeń, m.in. złego wchłaniania substancji odżywczych, a przez to do dalszych niedoborów.

U podstaw celiakia lezą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, co czyni ją chorobą trudną do rozpoznania. Jej objawy są jednak sprawą jeszcze bardziej złożoną.

Standardowy zestaw objawów charakterystycznych dla choroby trzewnej to:

  • spadek wagi
  • osłabienie
  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • biegunka
  • wymioty

Występuje jednak również szereg objawów mniej typowych, choć wciąż spotykanych wśród osób dotkniętych celiakią, np.:

  • osteoporoza
  • anemia
  • niedobór witamin
  • niedobór soli mineralnych
  • anemia
  • zespół jelita drażliwego
  • zahamowanie wzrostu (u dzieci)
  • niedobór żelaza

Widzimy więc, iż celiakie to schorzenie bardzo złożone i mogące objawiać się na szereg różnych sposobów. Te mnij typowe trudno z nią skojarzyć, gdyż nie są one bezpośrednio związane z rejonami organizmu, których celiakia jako choroba dotyka. W wersji typowej natomiast objawy te nie są zbyt specyficzne i kojarzyć mogą się z innymi, bardziej powszechnie znanymi schorzeniami.
Inną problematyczną kwestią jest fakt, że celiakia może również przebiegać bezobjawowo, co nie przeszkadza jej w stopniowym i sukcesywnym wyniszczaniu naszego organizmu.

Celiakia może mieć związek z nagromadzonymi w organizmie toksynami, które osłabiają układ immunologiczny. Zobacz nasz film, by dowiedzieć się więcej na ten temat:


Z problemem celiakii zmagał się pan Piotr z Poznania:

Zaczęło się od nawracających mdłości i nudności. Lekceważyłem to, ale z biegiem czasu było coraz gorzej. Fatalne samopoczucie, postępująca słabość. Żona martwiła się, ale ja próbowałem być „twardym facetem”. Kiedy zaczęły się zdarzać zemdlenia, postanowiłem poszukać pomocy specjalistycznej. Dopiero Test Obciążeń przyniósł mi oczekiwaną ulgę i powrót do normalnego funkcjonowania.

Test Obciążeń Organizmu to specjalistyczne narzędzie diagnostyczne, które może bardzo pomóc w przypadku tak skomplikowanej i trudnej do rozpoznania choroby, jaką jest celiakia. Objawy celiakii często mogą nas zwodzić i sami nie poradzimy sobie z ich rozpoznaniem. Dlatego użycie Testu jest tu tak ważne – mówi Weronika Łapińska, specjalistka Revitum.


Test Obciążeń, oparty na sprawdzonej i skutecznej metodzie dr Volla to jedno z najnowocześniejszych narzędzi diagnostyki całego organizmu. Jest bezinwazyjny, a jego wykonanie nic nie boli. Wynik poznajemy szybko – po zaledwie 45 minutach możemy już znać przyczynę swoich dolegliwości, a wizyta z odpowiednim specjalistą następująca po teście, pozwoli nam na dobranie odpowiedniej metody do tego, co jest przyczyną naszych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>