Dieta bez glutenu – jak zbudować zdrowy jadłospis?

Często boli Cię brzuch, masz problemy z biegunkami czy zaparcia? Podejrzewasz, że te objawy mogą mieć związek z nietolerancją lub alergią na gluten? W takiej sytuacji niezbędne będzie skomponowanie odpowiedniej diety. W jaki sposób to zrobić, by poprawić swoje samopoczucie? Jak dobierać składniki żywieniowe, by wyeliminować gluten z diety? O tym przeczytasz w naszym artykule.

mid section view of a woman cutting vegetablesMasz takie objawy? Prawdopodobnie czeka Cię dieta bez glutenu:

  • biegunki
  • niestrawność
  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • obniżenie nastroju
  • drażliwość
  • wysypka
  • utrata masy ciała
  • atopowe zapalenie skóry, sucha skóra

Tych produktów unikaj:

  • wszelkie wyroby bazujące na mące pszennej, żytniej, jęczmienne j(bułki, ciasta, makarony)
  • kawa zbożowa
  • alkohol (zwłaszcza piwo)
  • napoje gazowane
  • konserwy mięsne i rybne
  • gotowe mieszanki przypraw

Te produkty możesz spożywać:

  • mąka kukurydziana i ryżowa
  • kasza gryczana
  • soja
  • cieciorka
  • kompoty
  • herbaty ziołowe
  • warzywa i owoce
  • przyprawy (wanilia, cynamon, majeranek)

Z powodu coraz większego rozpowszechnienia problemu nietolerancji pokarmowej oraz alergii na gluten istnieje coraz więcej portali i blogów, których twórcy zajmują się udowadnianiem, że dieta bezglutenowa nie musi być monotonna i niesmaczna. Decydując się na rozpoczęcie życia bez glutenu warto poszukać w internecie stron, które w ciekawy sposób podają informacje o produktach bezglutenowych czy proponują nowatorskie przepisy na potrawy, którymi będzie się cieszyć cała rodzina.

Pani Katarzyna postawiła na dietę bez glutenu i nie żałuje

Od kilku miesięcy czułam się źle, bole głowy, brzucha, biegunki… Już wcześniej podejrzewałam, że to może być alergia, chciałam jednak potwierdzenia moich domysłów. Koleżanka podpowiedziała mi, że jest test, który diagnozuje przyczyny dolegliwości. Nie czekając długo, zapisałam się na ten test. Moje obawy potwierdziły się: mój organizm źle znosi gluten. Dzisiaj stosuję specjalną kurację oczyszczającą, którą przypisał mi specjalista w Revitum i staram się, by w mojej kuchni żądne produkt nie zawierał glutenu. Czuję ogromną poprawę, jestem zdrowa, mam mnóstwo energii, a przygotowywanie potraw opartych na produktach bez glutenu to strasznie przyjemna i smaczna czynność.

Specjalista Revitum o diecie bez glutenu

Zmiana nawyków żywieniowych, oparcie codziennego menu na produktach z logiem przekreślonego kłosa mogą wydawać się na początku trudne i pracochłonne. Jednak stopniowo uważne śledzenie składu produktów żywnościowych stanie się przyjemnym nawykiem. Osoby, które muszą jeść posiłki bez glutenu, mogą się również przekonać, że taka dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Jednak aby rozpocząć działania przybliżające nas do odzyskania zdrowia, niezbędne jest określenie prawdziwych przyczyn dolegliwości. Z pomocą może tu przyjść Test Obciążeń Organizmu – mówi Weronika Łapińska.


Test Obciążeń to nowatorskie rozwiązanie diagnostyczne oparte na formule opracowanej przez dra Volla. Dzięki temu możliwe jest zbadanie całego organizmu na poziomie komórkowym oraz określenie przyczyn dolegliwości. Test Obciążeń to sprawdzony sposób na określenie poziomu obciążenia organizmu szkodliwymi substancjami (pasożytami, toksynami czy alergenami). Test jest wykonywany jedynie przez doświadczonych specjalistów biomedycyny. Jest on również w pełni bezpieczny i nieinwazyjny. Po omówieniu wyników Testu możliwe jest dobranie skutecznej kuracji, która pomoże w pozbyciu się problemów ze zdrowiem i wspomoże siły układu odpornościowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>