Gluten Może Nas Zatruwać

Żywienie się fastfoodami, picie dużej ilości napojów gazowanych skraca życie – to prawda powszechnie znana. A czy to możliwe aby szkodziło pełnoziarniste pieczywo? Jednym z powodów jest brak genetycznej adaptacji do traw, a zwłaszcza do glutenu, w naszej diecie.

Chleb zawiera GLUTEN – białko występujące w zbożach. Największym obciążeniem dla organizmu jest gluten pszeniczny. Pszenica stanowi podstawę w naszej diecie. Znaleźć go można w pizzy, spaghetti, chlebie, tortilli, bułkach i większości przetworzonej żywności. Większość ludzi jednak nie wie, że zawarty w niej gluten może powodować poważne powikłania zdrowotne u wielu osób. Możecie być zagrożeni, nawet jeśli nie macie zaawansowanej celiakii.

Poniżej ujawnimy całą prawdę o glutenie, wyjaśnimy zagrożenia a także zapoznamy was z bardzo prostym systemem, który pomoże wam określić czy gluten stanowi dla was jakikolwiek problem zdrowotny.

Problem z Glutenem to nie tylko Celiakia

Badania ujawnione w „Journal of the American Medical Association” wykazały, że osoby, u których zdiagnozowano celiakię lub wykryto uwrażliwienie na gluten, wykazywały większe ryzyko śmierci z powodu choroby serca i raka.

Badanie przeprowadzono w latach  1969-2008  na liczbie 30 tysięcy pacjentów. Przebadano ich zgony w trzech grupach: osób z zaawansowaną celiakią, osób z zapaleniem jelit bez zaawansowanej celiakii  oraz tych z utajoną celiakią albo wrażliwością na gluten. Wyniki były szokujące. O prawie 40% zwiększyło się ryzyko śmierci u osób z celiakią, o 72% u chorych z zapaleniem jelit wywołanym glutenem a o 35% zwiększyło się ryzyko u osób z wrażliwością na gluten, ale nie chorujących na celiakię.
Badania przełamały powszechny stereotyp, że trzeba mieć zaawansowaną celiakię, potwierdzoną pozytywnym wynikiem biopsji jelit, aby mieć poważne problemy zdrowotne, wynikające ze spożywania glutenu. Jednak prawie 99% z nas nie ma świadomości tego. Swój zły stan zdrowia, przeróżne niepokojące objawy przypisują innym przyczynom niż wrażliwość na gluten. A jest ona w 100% uleczalna.


—> Więcej opinii o Teście Obciążeń na www.revitum.pl

Tylko 1% z nas nie ma problemu z Glutenem

Miliony osób na Ziemi jest uczulonych na gluten, a szczególnie ci, którzy są chronicznie chorzy. Najpoważniejsza forma alergii na gluten, celiakia, dotyka jedną osobę na sto. Większość nawet nie wie, że ją ma. Jednak łagodniejsze formy wrażliwości na gluten są jeszcze bardziej powszechne i mogą dotyczyć jednej trzeciej amerykańskiej populacji.

Gluten – Jedna Przyczyna, Wiele Chorób

„The New England Journal of Medicine, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu. Na liście znalazły się: osteoporoza, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, anemia, rak, chroniczne zmęczenie, afty oraz reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane i niemalże wszystkie inne choroby autoimmunologioczne. Gluten kojarzony jest także ze schorzeniami psychicznymi i neurologicznymi, jak stany lękowe, depresja, schizofrenia, lidemencja, migreny, epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów) a także z autyzmem.

To problem nie tylko Dzieci

Zwykło się uważać, że dolegliwości związane z glutenem albo celiakią dotyczą tylko dzieci, które mają biegunkę, tracą na wadze i przestają rosnąć. W świetle ostatnich badań wiadomo, że można być starym, grubym, mieć zaparcia i cierpieć jednocześnie na celiakię lub wrażliwość na gluten.

Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości autoagresyjną chorobą, która powoduje zapalenie z wielostronnymi skutkami dla wszystkich narządów, włączając w to mózg, serce, stawy, przewód pokarmowy i inne. Ta jedna przyczyna może kryć się za wieloma różnymi „chorobami”. Aby wyleczyć te choroby, należy leczyć nie objawy, a przyczynę, którą często jest uczulenie na gluten.

Czy ja Mam Problem z Glutenem ?

Wszystkie testy wykrywające celiakię oraz alergię na gluten, przeprowadzane są w kierunku obecności: przeciwciał przeciwgliadynowych w klasie IgA, IgG, przeciwendomyzjalnych w klasie Iga, przeciw transglutaminazie tkankowej IgA i IgG, sumy przeciwciał Iga, genotypów HLA DQ2 i DQ8, charakterystycznych dla celiakii. Wykonywana jest także biopsja jelita.

Test Obciążeń jako jedyny wykrywa dużo więcej Obciążeń Organizmu nie tylko Zaburzenia Metabolizmu Glutenu i daje pełną odpowiedź na temat Przyczyn wszystkich dolegliwości.

Tak więc kawałek pysznego, ciemnego chleba może wcale nie być tak zdrowy! Posłuchajcie naszych rad i przekonajcie się, czy gluten nie jest przypadkiem ukrytą przyczyną waszych problemów zdrowotnych. Proste wyeliminowanie z diety tej zdradzieckiej substancji może pomóc wam w osiągnięciu witalności i zdrowia na całe życie.

Oddajemy do Twojej dyspozycji nowoczesne Centrum Diagnostyki Organizmu REVITUM. Naszą misją jest  ”Trwała Witalność i Zdrowie”. 

W REVITUM Test Obciążeń wykonują lekarze oraz doświadczeni specjaliści biomedycyny. Po dokładnej analizie specjaliści określają Najważniejsze Problemy organizmu, wskazania dla Indywidualnej Kuracji oraz dobierają Indywidualną Kurację.

P.S. Wykryj i Usuń Przyczyny Twoich Dolegliwości i Chorób. Wykonaj Test Obciążeń!


3 Odpowiedzi na Gluten Może Nas Zatruwać

  1. Grażyna pisze:

    Uczulenie na gluten jest chorobą genetyczną. Jeśli ma ją twoje dziecko, masz ją ty lub twój współmałżonek. Całe życie (50 lat) bolały mnie stawy. Po stwierdzeniu celiakii u wnuczki jakieś 6 lat temu, obie z córką wyeliminowałyśmy gluten ze swojej diety. Córce przestały dokuczać bóle głowy i katar, a mnie nie bolą już stawy. Zaczęłam biegać, prawie codziennie pokonuje 6-8 km i czuje się świetnie. Bez chleba, pszennej mąki, i wszystkiego co zawiera gluten można się znakomicie obejść, zyskując zdrowie. A u nas w Polsce problem glutenu jakby nie istniał , lekarze nic o tym nie wiedzą,. a wiele osób cierpi niepotrzebnie.

  2. Anonim pisze:

    Witam,
    Muszę stwierdzic,ze bardzo interesujący artykuł z którego wiele się dowiedziałam,mimo,ze trochę wiedziałam,gdyz moja siostrzenica zachorowała na celiakę 6 m-cy temu.Siostrzenica mieszka w UK od 4 lat,ma 30 lat i w sumie zawsze była szczupła(45kg) wazyła.,Miała często anemię,była ciągle zmęczona,tez alergię nie wiadomo na co,twierdziła,ze to dym papierosowy,gdyz jej mama paliła w domu.Nie mogła przytyc nigdy.Jednak kilka lat temu moja córka załatwiła jej pracę i wyjechała do anglii.Tam tez czuła się okropnie zmęczona.W POLSCE lekarze twierdzili,ze ma zespół nadwrazliwego jelita i dostawała tylko leki rozkurczające i cierpiała tylko.W anglii na początku pracowała w fabryce,ale kiedy zakład sprzedali musiała szukac pracy i na jej szczęscie pracę znalazła gdzies w piekarni ,gdzie miała codziennie kontakt z pyłem mąki.To trwało jakis czas siostrzenica bardzo zle się czuła,zaczeła miec biegunki i traciła siły.Az pewnego razu w pracy zemdlała,wezwali karetkę i ją zabrała.W SZPITALU oddzyskała przytomnosc,pytali ją o jej zdrowie,powiedziała,ze ma cos z jelitami i biegunki.Po wielu badaniach oraz biopsji jelit okazało się,ze siostrzenica ma celiakę i pracując w piekarni mogłoby się dla niej to zle skonczyc.Kosmyki jelitowe nie ma jeszcze uszkodzonych przez celiakę.Jest na diecie bezglutenowej od kilku m-cy,ma tez lekarstwa,zywnosc kupuje w aptece bez glutenu w anglii ,preparaty zelaza zazywa i przytyła prawie 20 kg,ma siły teraz ,nie odczuwa takiego zmęczenia i jest teraz szczęsliwa.W pOLSCE LEKARZE TYLKO TWIERDZILI,ZE MA NADWRAZLIWE JELITA,JEDNAK BADAN ZADNYCH NIE ZLECILI,GDYZ UWAZALI,ZE TO Z NERWÓW.Ta celiaka to straszna choroba.Napiszę drugi komentarz ponizej tez o sobie,gdyz tez jest ze mną cos nie tak!;)

  3. Anonim pisze:

    Witam,
    Jestem dojrzałą kobietą i zawsze byłam od dziecka schorowana.Najpierw alergia,astma,a potem zespół jelita nadwrazliwego tak mi P.DOKTOR GASTROLOG POWIEDZIAŁA.Nie wiem czy to tylko nadrwrazliwe jelita mam ale mam alergię na 4 zboza a najbardziej na pszenicę.Nawet na pyłki zbóz mam uczulenie,testy krwi robiłam kilka razy.Wogóle od kilku lat czuję się zle,jestem okropnie zmęczona,brakuje mi sił,nie mam apetytu,często mam anemię,problemy trawienne .Często mi leci krew z nosa ze 3 razy w tyg,mam problemy z sercem kołatania codziennie,nie mogę przytyc.Mam takie wyniki ,ze doktor mówiła mi,ze jak anorektyczka.Owaszem jem chleb na zakwasie ale z 2 kromki dziennie,cokolwiek zjem to mam zaraz kwasy,lub jest mi nie dobrze.Często mam okropne bóle brzucha i stolec bobkowy.Wogóle to codziennie oddaje stolec normalnie,przytyc nie mogę.Jestem bardzo nerwowa.Wogóle po kazdym zbozu czy kaszy czuję się zle gdy zjem,więc tylko troche jem chleba.Wiem,ze cos w tym jest,byc moze tez mam celiakę,ale w polsce trzeba miec pieniądze by zrobic masę badan by wykryc tę chorobę,bo nawet na wyniki podstawowe lekarz nie chce dac skierowania.Dodam,ze raz kupiłam test na celiakę w aptece i zrobiłam i wynik wyszedł ujemny.Nie wiem czy to miarodajny wynik taki z apteki i celiaki nie mam.A moze mam tylko alergię na zboza w tym najwięcej na pszenicę nie wiem.Wiem,ze jestem okropnie zmęczona i nie mam siły by cokolwiek w domu zrobic,bo i anemię tez mam często.KLINICZNIE MAM STWIERDZONĄ UTAJONĄ ZDOLNOSC WIĄZANIA ZELAZA.Siostrzenica ma celiakę a czy ja mam i czy to genetyczna choroba nie wiem.Siostrzenicy pomogli,ja ie mam mozliwosci dokładnego zdania pod kątem tej choroby niestety!pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>