Nietolerancja glutenu – czy wiesz, że może być źródłem Twoich dolegliwości zdrowotnych?

Nietolerancja glutenu to problem, którego zasięg rośnie z rok. Liczba osób, które mogą na codzień borykać się z tym problemem wciąż nie jest precyzyjnie określona, co więcej, szacuje się, że 99 proc. osób z celiakią lub nietolerancją glutenu nie jest właściwie zdiagnozowanych. Sprawdź, czy ten typ dolegliwości to również Twój problem.

nietolerancja glutenuW jaki sposób można sprawdzić, czy naszym problemem jest nietolerancja glutenu? Specjaliści zalecają, by przeprowadzić uważne obserwacje swojej codziennej diety. Niezbędne jest wyeliminowanie produktów, które zawierają gluten na co najmniej 3 tygodnie. Jeśli po tym czasie nastąpi poprawa ogólnego samopoczucia, z dużym prawdopodobieństwem można domniemywać, że to właśnie ten rodzaj białka jest odpowiedzialny za stan chorobowy w naszym organizmie.

Jeśli masz takie dolegliwości, uważaj: to może być nietolerancja glutenu!

  • zaparcia
  • wzdęcia
  • biegunki
  • utrata sił po spożyciu posiłku zawierającego gluten (np. makaronu czy kanapek)
  • zawroty głowy
  • silne bóle głowy (np. migreniczne)
  • bóle mięśni i stawów
  • obrzęk stawów i kolan
  • obniżenie nastroju
  • problemy z płodnością

Jednocześnie całościową wiedzę na temat stanu organizmu może dać jedynie kompleksowa diagnostyka w postaci Testu Obciążeń Organizmu.

W celu rozpoczęcia eliminacji produktów niezbędna jest wiedza na temat tego, w jakich produktach może się on znajdować. Oto lista najpopularniejszych składników żywnościowych, w których znajduje się gluten:

  • produkty zbożowe zawierające pszenicę, owies, żyto i jęczmień
  • ciasta i ciastka
  • pieczywo
  • zupy w proszku
  • majonezy
  • wyroby garmażeryjne

Pani Kazimiera z Krosna nie wiedziała, że przyczyną jej kłopotów jest nietolerancja glutenu

Od kilku lat czuję, że czułam się słabiej. Nie miałam tyle energii, co dawniej, rano zupełnie nie chciało mi się wstać z łóżka. Dodatkowo zauważyłam, że dziwnie reaguje na to, co jem. Po większości posiłków chciało mi się wymiotować, pojawiały się również wzdęcia. Poszłam po radę do jednego lekarza, potem drugiego, jednak żaden z nich nie miał pomysłu na to, co mi jest. Zlecali tylko kolejne badania albo jakieś leki, które tylko powodowały, że czułam się jeszcze gorzej. Po tym wszystkim nie wiedziałam już co robić, aż kiedyś koleżanka powiedziała mi, że jest test, który określa przyczyny chorób. Byłam już tym wszystkim tak zmęczona, że postanowiłam spróbować. Przyznam szczerze, że byłam sceptycznie nastawiona, jednak wizyta w Revitum rozwiała moje wątpliwości. Specjalista zajął się mną profesjonalnie, dowiedziałam się wiele na temat mojego zdrowia i przyczyn mojego złego samopoczucia. Dostałam również kurację, dzięki której czuję się obecnie znacznie lepiej, nie mam już tych wcześniejszych problemów ze zdrowiem . Polecam ten test!

Wzrost liczby osób z nietolerancją glutenu to nie przypadek

Nietolerancja glutenu to pochodna coraz słabszego stanu naszego układu odpornościowego. Atakowany z każdej strony przez toksyny, metale ciężkie, narażony na kontakt z pasożytami i grzybami nie radzi sobie z czynnościami ochronnymi naszego organizmu. Jednym z efektów upośledzenia jego pracy mogą być nieprawidłowe, silne reakcje na substancje, które do tej pory nie stanowiły dla niego zagrożenia, takie jak wspomniany gluten. W celu określenia stanu naszego układu immunologicznego oraz stopnia jego obciążenia szkodliwymi substancjami warto wykonać profesjonalny Test Obciążeń Organizmu – mówi Weronika Łapińska, Specjalista Revitum.


Test Obciążeń Organizmu to nowoczesna metoda całościowego diagnozowania stanu narządów wewnętrznych. Dzięki temu możliwe jest nie tylko poznanie przyczyn dolegliwości chorobowych, ale również wczesne zapobieganie niekorzystnym dla zdrowia procesom. Wykonanie Testu nie łączy się z żądnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, jest on bowiem w pełni bezpieczny i nieinwazyjny. Po omówieniu jego wyników z doświadczonym specjalistą biomedycyny możliwe jest dobranie indywidualnej kuracji opartej jedynie na sprawdzonych naturalnych składnikach, dzięki której możliwe będzie trwałe pozbycie się problemów zdrowotnych takich jak nietolerancja glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>