Produkty bezglutenowe – bezpieczne dla Twojego zdrowia

Osoby z celiakią czy nietolerancją pokarmową są “skazane” na uważne komponowanie posiłków w oparciu o produkty niezawierające glutenu. W jaki sposób budować swój jadłospis? Przeczytaj i dbaj o swoje zdrowie.

produkty zawierające glutenTe produkty są zakazane:

  • mąka pszenna, jęczmienna, żytnia
  • kasza manna
  • kuskus
  • musli
  • makaron pszenny
  • pierogi
  • kopytka
  • pyzy
  • herbatniki
  • wafle
  • paluszki
  • produkty panierowane
  • ciasta i torty
  • kawa zbożowa
  • piwo

Komponując codzienne posiłki możesz korzystać z poniższych składników:

  • owies ze sprawdzonych źródeł (nie może być zanieczyszczony)
  • warzywa
  • owoce
  • chrupki kukurydziane
  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • mleko
  • jogurt
  • cukier
  • dżemy
  • zioła

Z powodu rosnącej liczby osób, u których stwierdzono celiakię lub nietolerancję glutenu z roku na roku rośnie liczba firm, które oferują sprawdzone produkty, które są wolne od tego rodzaju białka. Wszystkie tego produkty są poddawane surowej ocenie pod kątem zawartości i szkodliwości dla zdrowia. Warto szukać w sklepach produktów z oznaczeniem przekreślonego kłosa.

Pani Jowita z Krakowa: Produkty bezglutenowe to dla mnie idealne rozwiązanie

Moje problemy ze zdrowiem zaczęły się wiele lat temu, kiedy zauważyłam się u siebie objawy alergiczne, jak mi się wtedy wydawało. Mianowicie wymiotowałam często, miałam biegunki. Od kilku miesięcy mój stan się pogorszył: nie mogłam normalnie jeść chleba, żeby zaraz nie wylądować w toalecie. Mąż znalazł mi w sieci informację o teście, który diagnozuje dolegliwości. Uznałam, że spróbuję, może uda się coś zmienić w życiu. Poszłam i okazało się, że moim problemem był gluten. Dostałam specjalną kurację oczyszczającą, którą stosuję do dzisiaj i widzę efekty. Nie mam już wymiotów, biegunki. Dodatkowo stosuję produkty bezglutenowe, które wzmacniają moje dobre samopoczucie.

Takie objawy jak biegunki, zaparcia czy wysypki są często lekceważone i nie traktowane poważnie. Lekceważenie objawów nietolerancji glukozy może w dłuższej perspektywie mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. W celu sprawdzenia, dlaczego dokuczają nam biegunki czy zaparcia, warto wykonać Test Obciążeń Organizmu – mówi Weronika Łapińska, Specjalista Revitum.


Test Obciążeń to nowatorskie rozwiązanie diagnostyczne oparte na formule opracowanej przez dra Volla. Dzięki temu możliwe jest zbadanie całego organizmu na poziomie komórkowym oraz określenie przyczyn dolegliwości. Test Obciążeń to sprawdzony sposób na określenie poziomu obciążenia organizmu szkodliwymi substancjami (pasożytami, toksynami czy alergenami, w tym glutenem). Test jest wykonywany jedynie przez doświadczonych specjalistów biomedycyny. Po omówieniu wyników Testu możliwe jest dobranie skutecznej kuracji, która pomoże w pozbyciu się problemów z glutenem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>