Produkty zawierające gluten – sprawdź, co może Ci zaszkodzić!

Wiele osób zaczynających dopiero swoją przygodę z dietą bezglutenową boi się, że nie będzie umiało rozróżnić produktów dozwolonych od tych, które mogą zaszkodzić .jak prawidłowo dobierać składniki pożywienia? Co powinna wiedzieć osoba z nietolerancją gluteny lub celiakią? Przeczytaj i poznaj tajniki diety, w której nie ma glutenu.

produkty zawierające glutenPodstawowa zasada w diecie bezglutenowej brzmi: w codziennym jadłospisie bezwzględnie zabronione są wszelkie produkty zawierające pszenicę, jęczmień, żyto i niektóre odmiany owsa.

Produkty zawierające gluten – zabronione w nietolerancji glutenu i celiakii:

  • mąka pszenna, jęczmienna, żytnia
  • płatki jęczmienne, pszenne i żytnie
  • kasza manna
  • kuskus
  • musli
  • makaron pszenny
  • pierogi
  • kopytka
  • pyzy
  • herbatniki
  • wafle
  • paluszki
  • produkty panierowane
  • ciasta i torty upieczone ze wspomnianych wyżej mąk
  • kawa zbożowa
  • piwo

Co można jeść, będąc na diecie?
Mimo pewnych ograniczeń osoba będąca na diecie bezglutenowej wciąż ma dużą swobodę w komponowaniu posiłków. Potrawy będące podstawą codzienny posiłków mogą zawierać:

  • ryż
  • kaszę jaglaną
  • mleko
  • warzywa
  • ziemniaki
  • owoce
  • napary z ziół
  • soki owocowe
  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • dżem
  • miód
  • Z problemem celiakii zmagała się Monika z Poznania:

    Zaczęło się od nawracających mdłości i nudności. Lekceważyłem to, ale z biegiem czasu było coraz gorzej. Fatalne samopoczucie, postępująca słabość. Mąż mówił mi, żebym poszła gdzieś się zbadać, ale nie miałam pomysłu, gdzie. lekarzom nie ufam od dawna. Koleżanka podpowiedziała mi, że jest test, który diagnozuje dolegliwości. Dzięki testowi dowiedziałam się,że mam problem z glutenem. Dzisiaj biorę przypisane preparaty i czuję się znacznie lepiej. Poza tym bardzo pilnuję swojej diety.

    Test Obciążeń to specjalistyczne narzędzie diagnostyczne, które może bardzo pomóc w przypadku tak skomplikowanej i trudnej do rozpoznania choroby, jaką jest celiakia. Objawy celiakii mogą być bardzo różne, choroba ta ma te tendencję do zewnętrznej bezobjawowości i ukrytego niszczenia kosmków jelitowych. Dlatego tak ważna jest diagnostyka w postaci Testu Obciążeń Organizmu – mówi Weronika Łapińska, Specjalistka Revitum.


    Test Obciążeń to nowatorskie rozwiązanie diagnostyczne oparte na formule opracowanej przez dra Volla. Dzięki temu możliwe jest zbadanie całego organizmu na poziomie komórkowym oraz określenie przyczyn dolegliwości. Test Obciążeń to sprawdzony sposób na określenie poziomu obciążenia organizmu szkodliwymi substancjami (pasożytami, toksynami czy alergenami, w tym glutenem). Test jest wykonywany jedynie przez doświadczonych specjalistów biomedycyny. Po omówieniu wyników Testu możliwe jest dobranie skutecznej kuracji, która pomoże w pozbyciu się problemów z nietolerancją glutenu i wspomoże pracę jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>